23 december 2015

Ons voedsel (9a): waar komt ons zaaigoed, pesticiden en kunstmest vandaan?

We eten ons voedsel, en het meeste voedsel is afkomstig van eenjarige planten. Dit betekend dat deze planten in het najaar of in het voorjaar worden gezaaid of geplant en in de zomer worden geoogst. Deze worden voorzien van kunstmest om ze sneller en beter te laten groeien, en om onkruid geen kans te geven worden pesticiden gespoten.
De benodigde zaden moeten worden gekweekt: wie doet dat eigenlijk? En wie produceert de pesticiden? Wie maakt de kunstmest?

De zaaigoed producenten

De omzet van de top 10 van de grootste zaaigoedproducerende bedrijven in de wereld zag er over 1996 (voor de grote consolidatie begon) 2007, 2009, 2011 en 2014 (op basis van gegevens uit jaarverslagen) als volgt uit:

Omzet zaaigoed produceren bedrijven wereldwijd


In 2011 waren de 4 grootste zaaigoedproducerende bedrijven (CR4) Monsanto, DuPont, Syngenta en Goupe Limagrain, met een gezamenlijk marktaandeel van 58,2%. In de grafiek lijkt het dat er een sterke omzetgroei plaatsvind bij de top 3 terwijl de andere bedrijven in de top 10 veel minder hard lijken te groeien, percentueel gezien groeien de meeste zaaigoed producerende bedrijven echter met dubbele cijfers. Dit heeft ertoe geleid dat het marktaandeel van de top 10 tussen 2007 en 2011 gegroeid is van 67% naar 75%.

Pesticiden

Zoals in een eerdere blog is aangegeven is de input van pesticiden enorm gegroeid de afgelopen decennia.

Wereldwijd gebruik pesticiden herbiciden fungiciden pesticiden insecticiden
Bron: http://ourworldindata.org/data/food-agriculture/fertilizer-and-pesticides/

Een beperkte periode van omzet van de top 10 pesticiden producerende bedrijven laat opnieuw ook op dit vlak een sterke groei zien, met uitzondering van Monsanto en Bayer.

omzet pesticiden producenten wereldwijd

In 2011 waren de 4 grootste producenten van pesticiden (CR4) Syngenta, Bayer Crop Science, BASF en Dow Agrosciences met een gezamenlijk marktaandeel van 62,1%. De top 10 is tussen 2007 en 2011 gegroeid van 89% naar 97,8%. Kortom, deze top 10 maakt wereldwijd eigenlijk alle pesticiden.

Link tussen zaaigoedproducenten en pesticiden

Opvallend is de overeenkomst tussen de zaaigoed producenten en de producenten van pesticiden: Bayer Crop Science, Dow Agro Sciences, DuPont, Monsanto en Syngenta staan in zowel de top 10 van de zaaigoed producenten als van de pesticiden. Samen bezaten ze in 2011 64% van de markt van de pesticiden en 60% van de markt van het zaaigoed.
Deze 5 bedrijven zijn allemaal chemische bedrijven die in het zaaigoed zijn gestapt via overnames. 1 van de redenen hiervoor is dat met genetische modificatie gewassen kunnen worden gecreëerd die resistent zijn voor pesticiden, hiermee creëer je dus een afzetmarkt voor zowel het zaaigoed als daarbij ook de pesticiden. En aangezien je voor de ontwikkeling van beide producten een lange adem nodig hebt, moet er dus ook een groot bedrijf achter staan.

Dat de chemische industrie veel zaaigoed producenten heeft overgenomen wordt duidelijk in het onderstaande overzicht: alle moederbedrijven zijn sinds midden jaren 90 aan het kralen rijgen geslagen om de zaaigoed productie in huis te halen. In 2013 zag deze sector er als volgt uit:

Bron: https://msu.edu/~howardp/seedindustry.html

Omdat de ontwikkeling van zowel het genetische gemodificeerde zaaigoed als de ontwikkeling van pesticiden een lang en duur proces is, wordt de samenwerking tussen de chemiereuzen ook steeds intensiever: ze hebben onderlinge licenties afgesloten om patenten met elkaar te delen.

Bron: https://msu.edu/~howardp/seedindustry.html

Sinds 2016 is het plaatje behoorlijk gewijzigd, en zijn er nog minder spelers op de markt: Bayer heeft Monsanto overgenomen, DuPont en Dow Chemical zijn samengegaan, en Syngenta is overgenomen door ChemChina.

Bron: https://philhowardnet.files.wordpress.com/2018/12/Seed2018-1.png

Productie van kunstmest

De markt van de kunstmest is nog zeer gefragmenteerd, de CR4 (bestaande uit Yara, Agrium, The Mosaic Company, en Potash Corp) had in 2013 24% van de markt in handen. De wereldwijde kunstmest productie in 2013, bestaat uit een aantal bedrijven, maar het grootste deel is nationale kunstmest productie.

Wereldwijde kunstmest productie capaciteit 2013
Bron: http://marketrealist.com/2014/04/potashcorp-investors-guide-fertilizer-giant/

Er is echter een consolidatie gaande, zo zijn Uralkali en Silvinit samen gegaan. Ook heeft CF Industries Terra overgenomen. Daarnaast zijn er mijnbouwbedrijven die kunstmest producenten over proberen te nemen. En volgens de CEO van Yara is de consolidatie nog lang niet voorbij.

Geen opmerkingen: